Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΝΙΚΑΙΑ : ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ



Για τα Ονομαστήρια της Νίκαιας



     Η πόλη μας η Νίκαια ιδρύθηκε, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στο τέλος του 1922, σε σκουπιδότοπο στα βόρεια του Πειραιά, με την ονομασία Προσφυγικός Συνοικισμός Νέας Κοκκινιάς.

    Υπήρξε ο μεγαλύτερος προσφυγικός συνοικισμός στην Ελλάδα μετά την Θεσσαλονίκη. Για την οικοδόμησή του εργάστηκαν 4.000 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και 900 γυναίκες. Μέχρι το 1925 είχαν στεγαστεί 45.000 οικογένειες.

      Το 1934 ο συνοικισμός μας αποσπάστηκε από τον Δήμο Πειραιά και ονομάστηκε Δήμος Νέας Κοκκινιάς. Το 1939 ο Δήμος προκήρυξε διαγωνισμό για την μετονομασία της πόλης. Κατατέθηκαν 415 προτάσεις με διάφορες ονομασίες. Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 1940 επικράτησε η ονομασία ΝΙΚΑΙΑ, που ήταν πρόταση του Ιωάννη Μελά, δικηγόρου, βουλευτή, υπουργού και αργότερα Δημάρχου Νικαίας, καταγόμενου από την Βιθυνία της Μ. Ασίας.
 
      Η Νίκαια της Βιθυνίας ιδρύθηκε από τους Μακεδόνες του Μ. Αλεξάνδρου.     
Στη βυζαντινή εποχή ήταν μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Βασιλεύουσας.
   
Εκεί πραγματοποιήθηκε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος (325 μ.Χ.) κατά του Αρειανισμού, με παρόντα τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο και έλαβαν μέρος 318 Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας. Στη Σύνοδο διαμορφώθηκαν τα 7 πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, το οποίον ονομάσθηκε «Σύμβολον της Νικαίας».

     Για αυτό τον λόγο εμείς τιμούμε κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων Πατέρων, τα Ονομαστήρια της πόλης μας.  Η εορτή αυτή καθιερώθηκε το 1963 από τον τότε Δήμαρχο Νικαίας Παν. Αλμπάνη.

       Το Ιστορικό επιμελήθηκε η κυρία
 Αρχοντία Β. ΠαπαδοπούΙστορικός - Φιλόλογος
.



Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη, οι Προσφυγικοί – Μικρασιατικοί & Αρμενικοί Σύλλογοι Νίκαιας και η Διεύθυνση Παιδείας – Βιβλιοθηκών & Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας σας προσκαλούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Ονομαστήρια της πόλεως Νικαίας, τιμώντας την ημέρα μνήμης των «318 Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας», που αποτελεί την ημέρα εορτής της πόλης μας.
           
Με τις εκδηλώσεις αυτές θυμόμαστε τους πρώτους κατοίκους, τους ξεριζωμένους πρόσφυγες του ’22, που ξαναστήνουν τη ζωή και τα όνειρά τους και μαζί, στήνουν μια πόλη που σιγά-σιγά μεγαλώνει, παίρνει το όνομά της,  αναπτύσσεται, ανθίζει, γεννάει νέα ιδανικά και ιδέες, παράγει πολιτισμό και φτιάχνει τη δική της προσωπική ταυτότητα.


Τιμώντας λοιπόν τα Ονομαστήρια της πόλεως Νικαίας, θα θέλαμε να καλέσουμε τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες των σχολείων μας στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 09.45, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.