Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ...

Η Μόνικα από την Τάξη μας επιχειρηματολογεί υπέρ της προστασίας των προσφύγων. Γράφει μια επιστολή στο Δήμαρχο με σκοπό να τον πείσει και να τον συγκινήσει. Τι λέτε; Τα καταφέρνει;

Κύριε Δήμαρχε,
Είμαστε οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.
Αποφασίσαμε να σας στείλουμε  αυτήν την επιστολή για ένα πολύ σημαντικό και που σίγουρα θα απασχολήσει το Δήμο και την κοινωνία μας. Το θέμα αυτό είναι οι πρόσφυγες από την Αφρική οι οποίοι φιλοξενούνται προσωρινά σε καταυλισμό στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν σίγουρα σε μια διαφορετική φυλή, προέρχονται από χώρες με διαφορετικό πολιτισμό, θρησκεία κι έθιμα. Ήρθαν στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Είναι όμως κι αυτοί άνθρωποι, με  ίδια δικαιώματα στην υγεία, παιδεία, στην ελευθερία .

Μας στενοχωρεί πολύ το γεγονός ότι ζουν σε άσχημες συνθήκες, στερούνται το φαγητό, τη στέγη, την εκπαίδευση, τα ρούχα, τη θέρμανση, το καθαρό νερό και πολλά άλλα. Σίγουρα η λύση δεν είναι να τους τους διώξουμε. Αυτό δεν είναι δίκαιο και σωστό για τους συνανθρώπους μας. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο καλλιεργούμε πιο πολύ την έχθρα μεταξύ μας και τις διακρίσεις. Μας προσβάλλει σαν πολίτες της Νίκαιας και σαν Έλληνες. Αν τους βοηθήσουμε να φτιάξουν τη ζωή τους, μπορούμε να βοηθηθούμε κι εμείς από αυτούς και να ανταλλάξουμε γνώσεις, ιδέες, στοιχεία πολιτισμού.

Σίγουρα με τη συμμετοχή όλων μας μπορούμε να συγκεντρώσουμε ρούχα, βιβλία, τρόφιμα, παιχνίδια ακόμη και χρήματα για να καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες. Ίσως κι εσείς να μπορέσετε να ζητήσετε από τεχνίτες του δήμου να φτιάξουν καλύτερα τον καταυλισμό τους. Να βοηθήσουν κι οι ίδιοι οι πρόσφυγες στις εργασίες με κάποια αμοιβή. Να βρεθεί δάσκαλος ή μεταφραστής, ώστε να ξεκινήσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα μας, να βρουν δουλειά και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Μπορούμε αλήθεια να αδιαφορούμε για το πώς θα ζήσουν τόσα φτωχά και ταλαιπωρημένα παιδιά;
Γι΄ αυτό, λοιπόν, θα ήταν σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, να ξανασκεφτείτε τις απόψεις κάποιων που θέλουν να τους διώξουν σαν να μην είναι άνθρωποι ίσοι με εμάς , αλλά «σκουπίδια» που μας ενοχλούν και μας βρομίζουν. Θυμηθείτε την καταγωγή πολλών από εμάς και την προσφυγιά μας από τη Μικρά Ασία. Πόσο  άσχημα συμπεριφέρθηκαν στους προπαππούδες και τρις προγιαγιάδες μας, ίσως και σε δικούς προγόνους, αλλά και το καλό που φέραμε σαν ήρθαμε στον τόπο αυτό.

Τέλος, θυμηθείτε ότι είμαστε Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι και αυτές οι πράξεις δε μας ταιριάζουν.

Ελπίζουμε η επιστολή μας να μιλήσει στην καρδιά σας, στην παιδεία σας και άλλη μια φορά να πράξετε δίκαια, ανθρώπινα και πολιτισμένα.

Με εκτίμηση,
Τα παιδιά της ΣΤ1 Τάξης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.