Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

 Ο Άγιος Βασίλης…!

  Αν και όλοι γνωρίζουμε τον Αϊ Βασίλη από παιδιά, έχουμε ακόμη απορίες για αυτόν τον παχουλό κύριο με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη φορεσιά. Οι εντεταλμένοι βοηθοί του ανέλαβαν να καταγράψουν και να απαντήσουν σε ορισμένα βασικά ερωτήματα, με την βοήθεια φυσικά του Άγιου Βασίλη και της συζύγου του.

Ερώτηση: Τι ηλικία έχει ο Αϊ Βασίλης;
 

Απάντηση: Ούτε ο ίδιος ξέρει! Κάποτε προσπάθησε να υπολογίσει με βάση τις αναμνήσεις του από Χριστούγεννα που έχει ζήσει, αλλά μόλις έφτασε στα τριακοστά εξηκοστά πέμπτα Χριστούγεννα, τον πήρε ο ύπνος στην κουνιστή ξύλινη πολυθρόνα του!

 

Ερώτηση : Πόσο μακριά είναι η γενειάδα του Αϊ Βασίλη;

Απάντηση: Τα πολύ περιποιημένα γένια του Αϊ Βασίλη είναι – σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μέτρηση που διενεργήθηκε από τον καθηγητή των Ξωτικών – δύο μέτρα και λίγες τρίχες από δω και από κει. Η περιποίηση της γενειάδας του είναι έργο του Κουρείου των Ξωτικών , του οποίου αποκλειστικός λουζόμενος είναι ο Αϊ Βασίλης

Ερώτηση:  Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό του Αϊ Βασίλη ;

Απάντηση: Μα, φυσικά, ο Χριστουγεννιάτικο Χυλός που του ετοιμάζει η σύζυγος. Συνταγή :  άκρως απόρρητη! Βασικό συστατικό : τα μπαχαρικά.

Ερώτηση: Πως λειτουργεί το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη;

Απάντηση: Η μηχανική σηκώνει τα χέρια ψηλά! Κάποια στοιχεία  παραπέμπουν σε αρχαία τεχνολογία, αλλά το βέβαιο είναι πως οι Τάρανδοι του δεν μαρτυρούν απολύτως τίποτε, οπότε, ακόμα κι αν μιλάτε τη γλώσσα των ταράνδων (Ταρανδέζικα) όπως ο Αϊ Βασίλης, δεν θα καταφέρετε να τους αποσπάσετε τίποτα!

Ερώτηση: Πως σχετίζονται τα Χριστούγεννα, ο Αϊ Βασίλης και το Βόρειο  Σέλας;

Απάντηση: Τα Βόρεια Φώτα, ή αλλιώς, Aurora Borealis, ή αλλιώς Βόρειο Σέλας, είναι, στην πραγματικότητα, παραγγελιά του Αϊ Βασίλη, ώστε να γίνεται  χρωματική αντίθεση με το χιονισμένο τοπίο και να αποσπά τους παρατηρητές που ψάχνουν στον ουρανό το έλκηθρό του!


Ερώτηση: Που μένει ο Αϊ Βασίλης;

Απάντηση:  Μα φυσικά, στις καρδιές μικρών και μεγάλων! Αλλά, ε, για πιο ευρύχωρα, έχει ως βάση του την Λαπωνία, το Βουνό Korvatunturi (Βουνό του Αυτιού) όπου βρίσκεται η κατοικία του και το μυστικό του Γραφείο, το Santa Claus Village στην πρωτεύουσα της Λαπωνίας, το Ροβανιέμι, ακριβώς στα σύνορα του Αρκτικού Κύκλου. Εκεί βρίσκεται και το Ταχυδρομείο του (τα κεντρικά)  και σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση βρίσκεται το Joulukka – η βάση των Ξωτικών, και το SantaPark!

Σημείωση:

 Ο Άγιος Βασίλης ως θέμα είναι πολυδιάστατο και μπορεί να ειδωθεί είτε ιστορικά, δηλαδή με σημείο εκκίνησης τον ελληνορθόδοξο Μέγα Βασίλειο της Βυζαντινής Καισάρειας του 5ου αι.μ. Χ., είτε ως κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης κουλτούρας. Το ανωτέρω άρθρο αντλεί στοιχεία από την Λαπωνική κουλτούρα, βασίζεται σε κείμενο του visitlapland.fi και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους  - νοητούς και μη  - ταξιδιώτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με προορισμό το Χωριό του Αϊ Βασίλη!!!

 από τις μαθήτριες ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, ΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΜΠΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.